top of page

En KonMari® konsulents refleksjoner rundt Rydderevolusjonen:

Oppdatert: 7. nov. 2023


Skrekkblandet fryd

Har du fått med deg Rydderevolusjonen på TV2?

Jeg elsker det meste som har med rydding å gjøre og er takknemlig for fokuset på rydding i media.

Som sertifisert KonMari® konsulent er det med noe skrekkblandet fryd jeg nyter TV-showet. Og det er nettopp det at det er et TV-show, jeg må minne meg selv på. Et show med sjokkeffekt og inspirasjon.

Programleder Desta Marie Beeder har med seg et ekspertteam som består av Ingrid Vik Lysne, designer som er rå på redesign og gjenbruk, og Mads Clemmetsen, elektriker/handyman som sørger for smarte løsninger. I et hvert inspirasjonsprogram vil man finne eksperter med relevant fagbakgrunn. I et matprogram vil du finne en kokk, i et hageprogram en gartner eller hagedesigner, i et oppussingsprogram vil du finne håndverkere. TV2 har derimot valgt å lage et ryddeprogram uten en ryddekonsulent. Dette er selvfølgelig mitt største savn når jeg ser programmet. Rydderevolusjonen mangler, etter min mening, en konsulent med sertifisering innen rydding og veiledning.
Inspeksjon med sjokkeffekt

Hver episode starter med at teamet inspiserer hjemmet til de som skal få hjelp. Her får jeg alltid vondt i magen, da jeg opplever at inspeksjonen er respektløs overfor menneskene som bor i hjemmet. Her er det tydelig at det er fokus på show og sjokkeffekt. Det dras ting ut av skuffer og skap, og kommentarene sitter løst. Når mennesker trenger hjelp til å skape eller gjenskape ro i eget hjem, er det helt essensielt for meg å møte menneskene med respekt, ydmykhet og åpenhet. Det er ofte mye negative følelser knyttet til uorden, og dette er det siste jeg ønsker å forsterke.


Hva vil du skape plass til?

Når du rydder etter KonMari® metoden settes det av god tid i starten til å jobbe med målbilde. Du vil visualisere din ideelle livsstil og får god tid til å tenke gjennom hvordan du ønsker å leve ditt liv og hvordan du vil føle deg i ditt hjem. Dette er helt avgjørende for å få en bevisstgjøring på hva du ønsker å skape plass til. Rydderevolusjonen mangler en slik fremtidsvisjon, og det kommer tydelig frem når deltakerne skal foreta valg om hva de ønsker å beholde i sitt liv. De har ikke klart for seg hvordan de ønsker å leve, og det blir dermed utfordrende å gi slipp eller ta bevisste valg på hva de ønsker å beholde i sine liv. Ubehaget i meg forsterkes når programleder utroper «du må gi slipp, altså!».
Aha-opplevelse

I Rydderevolusjonen tømmes hele hjemmet, alle eiendeler kategoriseres og legges synlig utover gulvet i en hall på 500 kvm. Dette er en fryd for øyet om man elsker system, orden og oversikt. Det blir visuelt oversiktlig hva man eier i hver kategori, og deltakerne får en aha-opplevelse når de ser hvor mye de faktisk eier innen hver kategori.

I konMari® metoden gjør vi det samme, dog i mindre skala: vi samler alt i en kategori eller underkategori på ett sted før vi sorterer hva du ønsker å beholde og hva du vil la gå videre.


Rekkefølge av en grunn

Rekkefølgen på kategoriene man rydder i KonMari® metoden er essensielt for prosessen. I Rydderevolusjonen varierer det hva man tar når, og magen min knyter seg igjen når de røsker i gang ryddeprosjektet med arveporselen fra farmor eller andre sentimentale ting.

I KonMari® metoden rydder du gjennom en vel gjennomtenkt og utprøvd rekkefølge av kategorier. Gradvis oppnår du bedre kontakt med egen intuisjon, du utvikler en progresjon i å kjenne etter hva som er viktig å beholde i ditt liv. Naturlig nok kommer da sentimentale ting helt til slutt, og da er du moden for det.Holdninger

Jeg elsker fokuset på gjenbruk og redesign i programmet. Fine holdinger spres, man kan bruke det man har på en ny måte og ting man ønsker å gi slipp på kan andre ha glede av. Alt i alt er jeg takknemlig for fokuset på at et rydding hjem gir ro, overskudd og energiflyt i hverdagen. Jeg synes Dennis, sønnen i familien som mottar hjelp i episode 4, uttrykker det så fint: «Å fjerne halvparten av tingene blir deilig. Da er det enklere å bo i huset. Kanskje vi blir mer takknemlige for det vi har og tar bedre vare på det».Skam

Rot er ofte forbundet med skam og jeg er glad for at det blir mer åpenhet rundt temaet i media for å ufarliggjøre det. Jeg har stor respekt for deltakerne som er med i programmet. Det må ha vært krevende å delta på TV på denne måten, til gjengjeld har de fått gode systemer og blanke ark i sine liv. Du vil kanskje kjenne deg igjen i noe i denne serien, de fleste tar vare på mye av ulike grunner. Jeg håper du finner inspirasjon til å bli mer bevisst hvordan du ønsker å ha det rundt deg og hva du vil fylle ditt liv med. Jeg støtter deg gjerne ydmykt i prosessen.Legg gjerne igjen en kommentar om hva du tenker.


104 visninger2 kommentarer

2 Comments


Hei Linda! Jeg har tenkt mye likt som deg, og også fått «vondt i magen« ved flere anledninger. Hadde vært interessant å høre hva deltakerne tenker og føler i etterkant. En stund senere.

Noe av det jeg liker ekstra godt med KonMari metoden, er at den er pedagogisk og behandler både mennesker og ting med respekt. Akkurat som med all type forandringsarbeid, er ikke skam veien å gå. Det skaper ikke ekte motivasjon, og fokuserer ikke på glede og det livet du ønsker deg.

Noen av dere som er KonMari konsulenter her i Norge, burde kontakte en rivaliserende TV kanal og lage et ryddeprogram som ikke er mest opptatt av å gi seerne «sjokkeffekten». 👍😉 Det ville jeg elsket…

Like
lindaflathus
lindaflathus
Mar 23, 2022
Replying to

Tusen hjertelig takk for dine refleksjoner og tilbakemeldinger, Mona Lill ❤️

Linda

Like
bottom of page